Recepty na varenie a pečenie jedál a nápojov, odskúšané recepty od vás aj recepty z vlastnej zbierky
16. 12. 2018
Broskyňový lekvár
Broskyne, ktoré nie sú vhodné na kompótovanie alebo iné spracovanie, výhodne zužitkujeme na prípravu lekváru. Umyté broskyne políme a odkôstkujeme a súčasne odstránime chybné časti. Broskyne majú byť zrelé a varíme ich rozpoltené alebo rozštvrtené, poprípade nahrubo zomleté. Takto upravené, rozdelené plody (bez šúpania) potom varíme v kotli alebo v kastróli. Najprv ich dusíme pod pokrievkou, aby sa čo najrýchlejšie prevarili. Potom lekvár občas pomiešame. S pribúdajúcim hustnutím miešame stále častejšie, aby sa lekvár nepripálil. Len čo začne lekvár veľmi hustnúť, pridáme asi na 10 kg broskýň, 2 kg cukru a varíme ich do hustej konzistencie, potom je lekvár trváci. Aj napriek tomu je však výhodné plniť ho do hermeticky uzatvárateľných pohárov, kde sa pri plnení za tepla a po uzatvorení dosterilizujú, takže lekvár ani nemusí byť zahustený do hustej a mazavej konzistencie.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára