16. 12. 2018

Ríbezľová marmeláda – nátierka

Do plytkého kastróla odvážime 2 kg ríbezľového pretlaku, ktorý necháme 15 minút prudko variť. Potom pridáme 2 kg cukru a za neustáleho miešania uvedieme zmes do varu a varíme 5 minút, pričom skúsime, či rôsolovatie. Ak je skúška zreteľná, varenie ukončíme, inak varíme ešte ďalších 5 minút, čo zvyčajne stačí. Marmeládu hneď po uvarení po častiach plníme do pohárov, najlepšie do pohárov s obsahom 370 ml až po okraj, hneď ich uzatvoríme suchým viečkom, prevrátime a necháme samovoľne vychladnúť. Asi po pol hodine poháre postavíme viečkom hore a pred úplným vychladnutím ich povrch umyjeme v teplej vode. Ak je marmeláda ešte teplá, poháre sa osušia samovoľne, inak ich dosucha utrieme. Takto pripravená ríbezľová marmeláda sa nedá dobre krájať a pripomína rôsol. Je vhodná ako nátierka na chlieb, pečivo na spojovanie múčnikov, prípadne môže nahradiť aj kompót. Vzhľadom na tieto vlastnosti ju nemôžeme použiť ako plnku do pečiva, pretože by pri pečení alebo varení vytekala.

Žiadne komentáre: