16. 12. 2018

Ríbezľová marmeláda

Ríbezle sú najvhodnejšou surovinou na prípravu marmelády, pretože obsahujú dostatočné množstvo pektínových látok a kyselín. Marmeláda z nich je v dôsledku veľkého obsahu kyselín. Marmeláda z nich je v dôsledku veľkého obsahu kyselín osviežujúca, je sýto zafarbená a tvorí pevný rôsol. Najpoužívanejšie sú červené ríbezle, môže sa však pripraviť aj z čiernych alebo bielych ríbezlí, vhodnejšia je však zmes ríbezlí. Ríbezle oberáme na začiatku konzumnej zrelosti, keď sú všetky bobule vyfarbené. Po obratí ich hneď, najeskoršie do 24 hodín spracujeme. Ríbezle umyjeme vo vode dvakrát a po odkvapkaní ich zomelieme na mlynčeku s vložkou s väčšími otvormi, ktorá však nesmie prepúšťať semienka. Z takto získaného pretlaku sa musí marmeláda hneď variť, pretože v teple by po niekoľkých hodinách začal pretlak kvasiť, čím by sa úplne rozrušili pektínové látky.
 

Žiadne komentáre: