16. 12. 2018

Višňovo jahodová marmeláda

kg višní., 500 g jahôd., 1,5 kg želírovacieho cukru., tyčinka škorice., na špičku noža mletých klinčekov., 10 g kyseliny citrónovej
Umyté poháre opláchneme horúcou vodou a necháme osušiť hore dnom na čistej utierke. Viečka krátko prevaríme vo vriacej vode. Višne umyjeme, zbavíme stopiek a kôstok. Jahody vložíme do sitka, ponoríme do misky so studenou vodou a prepláchneme. Necháme odkvapkať, poodtŕhame stopky a nakrájame. Ovocie dáme do vysokého hrnca a rozmačkáme. Potom primiešame želírovací cukor, škoricu a klinčeky. Za stáleho miešania privedieme do varu a necháme vrieť 2 minúty. Primiešame kyselinu citrónovú a vyberieme škoricovú tyčinku. Na skúšku naberieme trochu marmelády na malý tanierik a necháme ju vychladnúť. Ak nie je masa dosť hustá, povaríme ju ešte minútu. Poháre obrátime a položíme na mokrú utierku, aby pri plnení nepraskali. Poháre plníme až po okraj. Ak sa tvorí pena, odoberieme ju naberačkou. Poháre uzavrieme, okamžite obrátime hore dnom a necháme stáť 5 minút. Skladujeme na tmavom a suchom mieste.

Žiadne komentáre: