16. 12. 2018

Slivková marmeláda - nátierka

Na kg (l) pretlaku pridáme 0,8 kg cukru, t. j. na kg cukru pridáme 1,25 kg (l) pretlaku. Odvážený alebo odmeraný slivkový pretlak najprv niekoľko minút dusíme pod pokrievkou. Aby sa dobre prevaril a pustil šťavu. Potom ho zahusťujeme pri dostatočnom miešaní asi 15 minút a napokon pridáme príslušnú dávku cukru. S cukrom varíme marmeládu najmenej 5 minút a skúsime, či rôsolovatie. Ak je marmeláda ešte príliš riedky, pokračujeme vo varení niekoľko minút, pričom rôsolovaciu skúšku opakujem. Lepší rôsolujúci účinok sa dosiahne pridaním kyseliny citrónovej. Na kg pretlaku stačí 1/3 KL alebo PL citrónovej šťavy. Uvarenú marmeládu plníme do pohárov. Po úplnom vychladnutí a kratšom uskladňovaní slivková marmeláda obyčajne zhustne, s čím treba rátať a nevariť túto marmeládu zbytočne dlho.

Žiadne komentáre: