28. 12. 2018

Tresčie očká s grapefruitovým šalátom

300 g filé z tresky., 2 hlávky ľadového šalátu., celá cibuľa., 2 – 3 strúčiky cesnaku., 2 grapefruity., 60 g hnedého cukru., 3 vajcia., 50 g múky., dl smotany., 2 dl červeného vína., soľ., mleté čierne korenie., celé čierne korenie
Do pekáča nalejeme červené víno a nasypeme celé čierne korenie, polovicu nakrájanej a osolíme. Pekáč vsunieme do rúry predhriatej na 250 stupňov C, kde tento základ zahrievame, až kým nedosiahne bod varu. Z tresčieho filé odkrojíme približne 200 g a túto časť mäsa nakrájame na rezančeky. Zvyšných 100 g vložíme s druhou polovicou cibule, niekoľkými strúčikmi cesnaku, vajcami, smotanou, múkou, soľou a korením podľa chuti do mixéra, v ktorom všetko dobre rozmixujeme. Rezančeky z rybieho filé stočíme do krúžkov, každé očko prepichneme špáradlom a vložíme ich do vínneho základu. Potom ho očiek lyžičkou dávkujeme rozmixovanú rybiu zmes, keď budú pekne naplnené, vrátime pekáč späť do rúry, aby očká riadne podusili. Grapefruity ošúpeme, rozkrájame a obalíme v hnedom cukre. Potom ich primiešame k ľadovému šalátu nakrájanému na malé kocky. Treščie očká bohato poliate vlastnou šťavou z pekáča podávame so šalátom.
Morské ryby sú lepšie!
Filé z tresky sa na tento pokrm používa len preto, že je ľahko dostupné. Exotické morské ryby majú oveľa lepšiu a špeciálnejšiu chuť. Ak sa vám grapefruit zdá príliš horký, odporúča sa pomaranč. Aj vtedy však pridajte pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy do šalátu.

Žiadne komentáre: