2. 1. 2019

Vaječné cestoviny

40 dkg hladkej múky., 3 – 4 vajcia., 2 PL oleja., ½ KL soli
Múku preosejeme na kuchynskú dosku. Uprostred urobíme jamku, do ktorej dáme vajcia, olej soľ. Prísady premiešame a až potom ich spracujeme s múkou na cesto. Cesto miesime dlaňami tak dlho, kým nie je hladké a vláčne. Vypracované zabalíme do mikroténovej fólie a necháme asi hodinu odpočívať. Potom ho znova dôkladne premiesime dlaňou tak dlho až je hladké a vláčne. Vypracované zabalíme znovu do mikroténovej fólie a necháme zase hodinu odpočívať. Potom ho znova dôkladne premiesime a rozdelíme na 3 diely, z ktorých urobíme okrúhle bochníky. Prikryjeme utierkou, aby nevyschli. Každý bochník rozvaľkáme a necháme mierne preschnúť. Plátky niekoľko ráz obrátime, aby rovnomerne preschli po oboch stranách. Presušené plátky krájame ostrým, rovným tenkým nožom. Hrúbku plátov zvolíme podľa druhu cestovín, ktoré chceme pripraviť.

Žiadne komentáre: