19. 1. 2019

Jarné klátiky

na 20 klátikov – 375 g hladkej múky., droždie, 1 – 2 zarovnané kl soli., štipku cukru., 150 g bieleho jogurtu., 150 – 160 ml vlažného mlieka.,
na jarnú nátierku – 500 g mäkkého tvarohu., nadrobno nakrájaná jarná cibuľka (i s vňaťou)., 1 – 2 pl nadrobno nakrájaných byliniek (petržlen., pažítka a iné)., soľ., štipka čierneho korenia., ¼ kl sladkej mletej papriky., podľa potreby trochu mlieka.,
na potrenie – trochu mlieka., sezamové semianka.,
na posypanie – 3 – 4 pl na kocky nakrájaných červených a žltých paprík.,

V mise premiešame sypké suroviny na cesto. Pridáme ostatné suroviny na cesto a vypracujeme cesto, ktoré necháme asi 15 minút na teplom mieste nakysnúť. Ešte raz dôkladne vareškou vypracujeme, až sa cesto nelepí na steny misy, posypeme múkou, zakryjeme a na teplom mieste necháme kysnúť, až cesto značne zväčší svoj objem. Všetky suroviny na jarnú nátierku premiešame alebo krátko ušľaháme šľahačom. Dochutíme a odložíme do chladu. Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na 4 diely a každý diel na doske premiesime a vytvarujeme asi 20 cm veľký sendvič. Kladieme na plech prikrytý papierom na pečenie a necháme ešte asi 15 minút kysnúť. Každý bochník pozdĺžne nastrihneme asi cm hlboko, potrieme mliekom a posypeme sezamom. Pečieme v rozohriatej rúre. Upečené bochníky necháme vychladnúť. Každý sendvič nakrájame asi na 5 kúskov. Na ne dáme nátierku a podľa chuti posypeme. Uchovávame v chlade. Môžeme použiť i iný druh nátierky, napr. Šunkovú, cesnakovú a iné.
Elektrická rúra 200°C., teplovzdušná rúra 180°C., plynová rúra stupeň 3 – 4., doba pečenia 30 – 35 minút.

 

Žiadne komentáre: