13. 1. 2019

Zásady varenia dobrého čaju

Čistá, nechlórovaná vody.
Voda má zovrieť čo najrýchlejšie. Vhodná je rýchlovarná kanvica alebo na plyne.
Kým sa voda varí, kanvicu – keramickú alebo sklenenú – prepláchneme horúcou vodou.
Na každé 2 dl vody rátame KL čaju. (Prípadne vrecúško.)
Zalejeme vriacou vodou, necháme 3 – 5 minút lúhovať. Potom však už unikajú základné látky a vône.
Precedíme a prelejeme ihneď do servírovacieho čajníka.
Zlatožltý voňavý mok nalievame hosťom do šálok.
Podľa želania pridáme cukor či iné sladidlo a mlieko.
Pekné zaujímavé šálky (najlepšie z porcelánu) zvyšujú pôžitok z posedenia pri čaji. Príjemný zážitok i pôžitok z čaju umocňuje pekné a čisté prestieranie na nezapratanom stole!
K čaju výborne chutí čajové pečivo, sladké koláčiky i jednohubky .
Ruský čaj
Sa varí v populárnom „samovare“. V ňom sa pripraví „kipjatok“, asi dl vylúhovaného čaju. Ktorý sa rozleje do pohárov a potom zaleje vriacou vodou. V Rusku sa pije podobne ako v Poľsku „herbata“ po celý deň. Čaj musí byť v domácnosti vždy na stole.

Žiadne komentáre: