13. 1. 2019

Zelený čaj na zriedenie krvi

V Japonsku, kde sa pije veľa zeleného čaju, sa rakovina kože či žalúdka vyskytuje iba veľmi zriedkavo. Je to vďaka polyfenolom, ktoré znižujú riziko rakoviny. Okrem toho tieto čaje účinkujú proti bunkovým jedom – posilňujú telové bunky v boji s vysokoagresívnymi jedmi životného prostredia a látkovej premeny, ktoré sú zodpovedné za predčasné starnutie a oslabenú imunitu. Zelený čaj obsahuje enzým, ktorý v tele pozitívne ovplyvňuje reguláciu krvného tlaku a pôsobí preventívne proti artérioskleróze, mozgovej porážke a stareckým ochoreniam. Na toto všetko prišli prednedávnom japonskí vedci. Okrem toho má zelený čaj podobné účinky ako vitamín „E“, ktorý platí ako odchytávač „voľných radikálov“, spoluzodpovedných zasa za vznik rakoviny. Zelený čaj je dvadsaťkrát účinnejší ako vitamín E. Na tokijskej univerzite sa zistilo, že budúce matky ktoré pijú zelený čaj, privádzajú na svet mimoriadne zdravé deti. Náchylnosť školopovinných detí na zubný kaz sa pitím zeleného čaju znižuje na polovicu. Už i samo vyplachovanie úst zeleným čajom bráni vzniku obávaného zubného kaz. Prednosti zeleného čaju sa prejavia iba vtedy, ak je správne pripravený. Mäkká voda s nízkym obsahom vápnika sa musí najprv prevariť a potom schladiť na 60 až 70 stupňov, až potom sa ňou zalejú čajové lístky v keramickej alebo porcelánovej kanvici. Čaj by sa mal lúhovať iba 3 minúty. Nálev môžete zopakovať (s tými istými) lístkami ešte dva až trikrát.

Žiadne komentáre: