12. 10. 2011

Blanšírovanie hub

Znamená to, spariť ich v horúcej vode, aby zmäkli. Takýmto spôsobom ich zbavíme toxických vlastností, ktoré majú v surovom stave, zároveň si zachovajú tvar a aj pri dlhodobejšom zmrazení farbu,  nepremenia sa na sivú masu. Okrem toho sa blanšírovaním zabráni, aby po rozmrazení mali nežiadúcu „mrazovú“ príchuť. Postup blanšírovania je nasledovný: osolíme vodu  ( v přiměřene veľkom hrnci ) a zohrejeme ju do bodu varu. Huby do nej ponoríme a povaríme ich  cca  2 – 6 minút podľa tvrdosti húb a podľa toho, či ich blanšírujeme celé, alebo nakrájané. Ja blanšírujem nakrájané huby a mám na to menšiu fintu, aby som ich potom vo vode nelovila. Jednotlivé dávky si naložím do kovového cedidla na halušky a takto ich ponorím do hrnca s vodou. Používam hrniec s takým priemerom, aby som cedidlo mohla oprieť o jeho okraje. Po obvarení ich potom pohodlne a rýchlo vyberiem. Necháme z nich odkvapkať tekutinu a rozložíme na podnos alebo kuchynskú papierovú utierku vychladnúť. Potom ich už zmrazujeme.

Žiadne komentáre: