4. 10. 2011

Opekané kurča po orientálsky

2 vykostené kuracie prsia bez kože v celkovej váhe 375 g, 30 g sušených čiernych čínskych húb (alebo iných sušených húb), 45 g olúpaných mandlí, 500 g brokolice, 100 ml rastlinného oleja, cibuľa, 4 zelerové vňate, čajová lyžička sezamového oleja
marináda : 4 lyžice ryžového vína alebo suchého sherry, 4 lyžice sójovej omáčky, 2 čajové lyžičky kukuričného škrobu

Kuracie prsia nakrájame na tenké rezance. Z každých pŕs by sme mali získať 10 až 15 rezancov. Sójovú omáčku zmiešame v mise s ryžovým vínom a kukuričným škrobom. Miešame, kým sa nerozpustí škrob. Pridáme kurča a dôkladne premiešame. Necháme asi 15 minút marinovať. Na panvici rozpálime polovicu rastlinného oleja. Pridáme nakrájanú cibuľu a zeler a oprážeme asi 1 až 2 minúty, potom postupne pridáme nakrájanú brokolicu a pri stálom miešaní oprážame 2 až 3 minúty. Primiešame nakrájané huby, ktoré sme predtým zaliali horúcou vodou a nechali 30 minút stáť (vodu z húb si necháme, precedíme cez sitko) a pražíme ďalšie 2 minúty. Zeleninu a huby presypeme z panvice do misy a necháme stáť v teple. Panvicu očistíme, vytrieme kuchynským papierom a nalejeme do nej zvyšok oleja a rozpálime ho. Rezance kuracieho mäsa osušíme, marinádu odložíme. Mäso vysypeme na panvicu a pečieme 2 až 3 minúty. Pridáme zeleninu a zmiešame s kurčaťom. Prilejeme 4 lyžice vody z húb. Na zmes nalejeme zvyšok marinády a varíme 2 minúty. Vďaka kukuričnému škrobu omáčka varom zhustne. Všetko pokvapkáme sezamovým olejom, pridáme trochu sójovej omáčky, ryžového vína alebo sezamového oleja. Zmes posypeme opraženými mandľami a rozdelíme na misky.

Žiadne komentáre: