12. 10. 2011

Sušenie húb

Huby sušíme celé alebo pokrájané. Na začiatku ich sušíme pri nižšej teplote 40 až 50ºC, ku koncu pri 60 - 70ºC – toľko teória. V praxi ich sušíme rozložené na sitách na pôjde (kto má pôjd), alebo vonku, alebo napichané na špajlách, alebo navlečené na špagátiku a pod. Môžeme ich tiež vysušiť v elektrickej sušičke. Nech už použijeme akýkoľvek spôsob platí, že správne usušená huba si zachová svoju farbu a nestmavne a po ohnutí sa zlomí. Uskladňujeme ich v plátených vreckách, škatuliach alebo zavarovacích pohároch. My ich doma ukladáme porozdeľované na menšie časti ( ak Vám jedno balenie náhodou niečo napadne, ostatné sa zachránia) v zavarovacích sklách, ktoré dobre uzavrieme a necháme ich v rúre vyhriatej na 50 - 60ºC, aby sa viečka dobre prichytili. Môžete využiť tiež mikrovlnku – len ju prosím Vás nezabudnite nastaviť na príslušnú teplotu, pretože ak budete sklá konzervovať pri najvyššom výkone, za okamžik si pracne nazbierané, očistené a usušené huby premeníte na zoškvareninu. Pred použitím usušené huby namočte do teplej vody, nechajte ich postáť niekoľko hodín a potom ich v tej vode aj uvarte. Zo sušených húb si môžete vyrobiť rozdrvením alebo rozmixovaním aj jemný hubový prášok, ktorý ďalej použijete do omáčok, polievok, pri dusení mäsa a pod.

Žiadne komentáre: