5. 10. 2011

Plnené kurčiatka s hroznovými bobuľami

4 kurčiatka, 30 g masla, lyžica rastlinného oleja, mleté čierne korenie, soľ
plnka: 165 ml predvareného kuskusu, 30 g masla, 60 g olúpaných mandlí, 250 ml vody
omáčka: 4 lyžice šľahačky, 125 ml portského vína, 250 g odzrnených bobúľ hrozna, 250 ml kuracieho vývaru, 2 lyžice vody, 2 čajové lyžičky arrowrootu

Kurčiatka zvnútra i zvonku vysušíme a každé naplníme plnkou a otvor previažeme niťou. Na miernom ohni roztopíme v panvici maslo s olejom a vložíme do nej postupne kurčiatka, ktoré 5 až 10 minút zo všetkých strán opekáme dozlata. Potom ich vyberieme, osolíme, okoreníme. Pečieme ich ešte vo vyhriatej rúre 50 až 60 minút domäkka. Plnka je prepečená vtedy, keď je ihla po vytiahnutí horúca. Kurčiatka potom preložíme z panvice na tanier, prikryjeme alobalom a necháme v teple.
Plnka : Mandle rozložíme na pekáč a pražíme ich 10 až 12 minút. Na kúsok nalejeme vodu a necháme ju asi 2 minúty vpíjať. Maslo roztlačíme vidličkou a vmiešame ho s opraženými mandľami do horúceho kuskusu. Všetko dobre premiešame a okoreníme.
Omáčka : V panvici necháme zovrieť polovicu portského vína. Pridáme hroznové bobule a minútu dusíme. Potom ich vyberieme lyžicou a dáme nabok. Z panvice, v ktorej sa piekli kurčiatka zlejeme tuk, pridáme vývar a na prudkom ohni necháme zovrieť. Šťavu prelejeme cez sito do panvice s portským vínom a tiež za stáleho miešania necháme zovrieť. Rozmiešame arrowroot s vodou na kašu, ktorú pridáme do zmesi s portským vínom. Zmes okamžite zhustne. Do omáčky primiešame smotanu, pridáme hroznové bobule a necháme takmer zovrieť. 
Z kurčiatok odstránime na tanieroch nite a prelejeme časťou omáčky s hroznovými bobuľami. Zvyšnú podávame zvlášť. Kuskusovú plnku naukladáme ku kurčiatkam. Chutnou prílohou sú fazuľové struky alebo brokolica.

Žiadne komentáre: