5. 10. 2011

Zapekaná kuracia zmes s pokrievkou z bylinkového cesta

1800 g kurčaťa alebo 500 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože, vajce, 175 g šľahačky, 60 g masla, 750 g väčších zemiakov, 175 g hrášku, cibuľa, 3 mrkvy, 30 g múky, 1000 ml kuracieho vývaru, 3 zelerové vňate,  viazanička petržlenovej vňate, strúhaný muškátový oriešok, korenie, soľ.
cesto na bylinkovú placku: 150 ml mlieka, 60 g masla, 250 g múky, lyžica prášku do pečiva, viazanička petržlenovej vňate, čajová lyžička soli.

Vo väčšej panvici necháme zovrieť kurací vývar, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, na pásiky nakrájanú zelerovú vňať a na kocky nakrájané zemiaky. Varíme na miernom ohni 3 minúty. Vsypeme hrášok a varíme ďalších 5 minút. Zeleninu precedíme a pridáme k mäsu nakrájanému na plátky. Vývar odložíme.V menšej panvici roztopíme maslo a speníme na ňom nakrájanú cibuľu. Potom všetko poprášime múkou a opražíme 1 až 2 minúty. Primiešame 500 ml vývaru a varíme asi 2 minúty, pridáme šľahačku, muškátový oriešok, korenie a soľ. Omáčkou zalejeme zmes kurčaťa so zeleninou, pridáme nasekaný petržlen a zľahka premiešame.
Cesto na bylinkovú placku: Do misy nasypeme múku s práškom do pečiva i soľou, na kocky nakrájané maslo, nasekanú petržlenovú vňať. Zo zmesi vypracujeme mrvenicu, pridáme mlieko a dobre premiešame. Vypracujeme hladké cesto a vytvarujeme placku hrubú 1 cm. Formičkou povykrajujeme z cesta 4 až 6 koliesok.Kuraciu zmes rozdelíme do zapekacích misiek, každú misku prikryjeme plackou. Ušľaháme vajce so soľou a potrieme ním placky. Pečieme v horúcej rúre 15 minút, potom teplotu znížime a pečieme ďalších 7 až 10 minút, kým placka nezhnedne a náplň nie je horúca.

Žiadne komentáre: