3. 10. 2011

Kurča so zeleninou v papilote

4 vykostené kuracie prsia bez kože (asi 750 g), vajce na potretie, 90 g masla, 2 stredne veľké mrkvy, reďkovka, lyžica rastlinného oleja, 30 g hladkej múky, viazanička čerstvého estragónu, 3 zelerové vňate, mleté čierne korenie, soľ

Z každého kusa kuracích pŕs nožom vyškrabeme šľachy a odstránime sviečkovičku, ktorú nakrájame na rezance. V panvici rozpálime olej s 15 g masla a opečieme jednotlivé porcie kuracích pŕs z oboch strán, obalené v múke 1 až 2 minúty. Na miernom ohni opekáme aj rezance sviečkovičky. Vyberieme ich a necháme vychladnúť. Keď opečené kuracie prsia dostatočne vychladnú, prekrojíme do každej porcie otvor.Rozpustíme 60 g zvyšného masla a rozotrieme ho po pergamenovom papieri, ktorý sme si pripravili vo veľkosti panvice. Ostatné maslo rozojhrejeme na panvici, vhodíme doň rezance nakrájanej zeleniny (mrkva, reďkovka, zelerová vňať), osolíme a okoreníme. Papier položíme pomastenou stranou na zeleninu. Prikryjeme panvicu pokrievkou a dusíme zeleninu na miernom ohni pri občasnom miešaní 15 až 20 minút domäkka.Hárok pergamenového papiera na pečenie vo veľkosti 38 x 45 cm preložíme napoly. Položíme naň jednu porciu kurčaťa a ceruzou nakreslíme okolo neho srdcovitú krivku. Okraje by mali byť minimálne 8 cm široké. Vystrihneme srdce. Papierové srdcia rozložíme a potrieme rozpusteným maslom do vzdialenosti 3 cm od okrajov. Nepomastený okraj papiera potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom.Rezance sviečkovičky vmiešame do zeleniny a pridáme nasekaný estragón. Dobre premiešame a okoreníme. Na jednu polovicu papierového srdca dáme lyžicou zeleninu. Ďalšiu vložíme do prekrojeného mäsa, ktoré položíme na zeleninu na papieri. Navrch dáme vetvičku estragónu. Papier preložíme cez kurča. Okraje papiera stlačíme a tým sa zlepia. Okraje papiloty znova preložíme a stlačíme. Konce zakrútime. Papiloty položíme na pekáč a pečieme vo vyhriatej rúre 10 až 12 minút, kým papier nezhnedne a papiloty sa nenafúknu.Nadýchnuté papiloty okamžite preložíme na taniere a podávame. 

Žiadne komentáre: