3. 10. 2011

Kurča so slávkami

1500 g kurčaťa, 18 až 24 slávok, 15 g masla, 4 lyžice prírodného bieleho vína, 375 g fazuľových strukov, 30 g múky, lyžica rastlinného oleja, 125 ml kuracieho vývaru, viazanička pažítky, mleté čierne korenie, soľ

Kurča rozporcujeme na 6 kusov. Do plytkej misky dáme hladkú múku a jednotlivé porcie kurčaťa v nej rovnomerne obalíme. Na miernom ohni rozpálime v rajnici olej a maslo, vložíme doň postupne stehná a porcie z pŕs a dusíme z oboch strán dozlata. Prilejeme víno, priklopíme pokrievkou a dusíme 10 až 20 minút domäkka.Odstránime konce na strukoch fazule, dáme struky do cedidla a prepláchneme studenou vodou. Vo veľkej panvici necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme do nej fazuľku a varíme ju 5 až 8 minút domäkka. Drobnejšie struky sa varia 3 až 4 minúty, veľké až 12 minút. Fazuľku precedíme a prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Očistené slávky poukladáme do panvice na porcie kurčaťa a asi 5 minút dusíme, kým sa neotvoria. Potom preložíme slávky s kurčaťom do zapekacej misky. Prikryjeme ich alobalom a udržiavame ich teplé. Do panvice pridáme kurací vývar a varíme 3 až 5 minút, kým sa šťava nevydusí a trochu nezhustne. Nasekáme pažítku. Kurča so slávkami a fazuľkou dáme do panvice, posypeme pažítkou a 2 až 3 minúty prehrievame. Dochutíme. Jednotlivé porcie mäsa uložíme na taniere a obložíme mušľami a fazuľkou. Všetko polejeme omáčkou.

Žiadne komentáre: