2 malé kurence, 100 g lúpaných mandlí, 200 g sušených sliviek, 1000 g malých zemiakov, 200 g malej cibule, 5 strúčikov cesnaku, olej, 3 klinčeky, 3 bobkové listy, 100 ml bieleho vína, rozmarín, tymian, mleté čierne korenie, soľ
Kurence umyjeme. Zvnútra i zvonku ich osolíme, okoreníme a do otvoru nasypeme trochu tymianu. Stehná zviažeme kuchynskou niťou. Slivky prerežeme na 4 časti, cibuľu a cesnak očistíme. Vo veľkom pekáči zohrejeme olej, pridáme cibuľu, cesnak, mandle, klinčeky, bobkový list, sušené slivky a dusíme. Do pekáča vložíme hruďou nadol obe kurence. Podlejeme vínom, ďalej podľa potreby podlievame vodou. Pečieme prikryté v predhriatej rúre pri teplote 180 oC na druhej polohe mriežky 1 hodinu. 10 minút pred dopečením pridáme 2 lyžice oleja. Medzitým dobre umyjeme zemiaky a v osolenej vode, do ktorej sme pridali trochu rozmarínu, ich uvaríme do mäkka. Ešte teplé olúpeme a vcelku opečieme na oleji (asi 6 lyžíc). Osolíme a okoreníme. Kurence rozporcujeme a podávame spolu so zemiakmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára