2. 1. 2019

Správne varenie cestovin

Dôležité je predovšetkým dostatočné množstvo vody – na 100 g cestovín l osolenej vody. Voda musí vrieť už predtým, ako do nej vložíme cestoviny a aj naďalej ju po celý čas udržujeme vo vare. Čerstvé cestoviny varíme 2 až 3 minúty, sušené potrebujú dlhší čas – asi 8 až 10 minút. Keď sú hotové, rýchle ich odstavíme a zlejeme cez cedník. Necháme ich dôkladne odkvapkať, ale neprelievame studenou vodou. Tak totiž rýchlo vychladnú a lepia sa.
Tip:Aby sa cestoviny nelepili, varme ich vo vode s trochou oleja. Rezance získajú lepšiu chuť, keď do vriacej vody pridáme kocku zeleninového alebo mäsového bujónu. Ak potrebujeme odložiť uvarené cestoviny, premiešajme ich s maslom alebo olejom. Ďalšia možnosť: hneď po uvarení ich zalejte studenou vodou a za 15 minút scedíme. Cestoviny uchovávame v sklených dózach alebo lepenkových škatuliach, kde vydržia uskladnené až 3 mesiace. S trochou olivového oleja, parmezánu a kečupu dokážete vyčariť jednoduchú a rýchlu večeru. A navyše – nemusíte sa obávať o líniu, pretože cestoviny nie sú kalorické.

Farebné cestoviny - príprava :  S trochou fantázie a domácich „farbív“ si môžeme pripraviť zelené, žlté či červené cesto. Ak napríklad z 15 dkg špenátu alebo 7,5 dkg petržlenu vylisujem šťavu a zmiešame ju s vajíčkami, ktoré pridáme do cesta, získame zelené cestoviny. Alebo ak do múky pridáme štipku šafranového prášku – cestoviny budú žlté. Na červené cestoviny použijeme trochu červenej repy, ktorú uvaríme, roztlačíme na kašu a pridáme do múky, alebo do cesta vpracujeme rajčiakový pretlak. Pri farbení cesta musíme dbať najmä na to, aby bolo stále hladké a vláčne. Pridaním šťavy zo špenátu môže napríklad zmäknúť. V takom prípade pridáme do neho o vajce menej, prípadne namiesto celého vajca použijeme žĺtok. Ak nám cesto začne mäknúť až pri miesení, stačí pridať trochu múky. A aby nebolo príliš suché, pridáme pár kvapiek oleja, prípadne pár kvapiek vody.

Žiadne komentáre: