Príprava cestovín a príloh
Letná kulinárska sezóna je ten pravý čas na prípravu ľahkých cestovinových jedál. Obľubu si získal vďaka originálnym omáčam, ktoré im dodávajú neopakovatelnú chuť. Najznámejšie sú s prídavkom zelených korenín a syra – na taliansky spôsob.
Zelené korenie
Dodáva cestovinám typickú chuť a vôňu.
Rozmarín
Má silné voňajúce lístky podobné lístkom ihličnanov. Jedlám dodáva intenzívnu živicovo pikantnú chuť ( možno ho variť spolu s jedlom). Je vhodný do paradajkových omáčok.
Oregano (pamajorán)
Jeho vôňa dobre harmonizuje so zeleninovými mäsovými omáčkami. Hodí sa aj do cestovinových plniek.
Petržlenová vňať
Znáša sa s každou zeleninou i mäsom. Nevarí sa iba sa krátko prehreje.
Šalvia
Je silne aromatická rastlina s jemne horkastou príchuťou, preto ňou treba koreniť veľmi opatrne. Čerstvú alebo sušenú dávame do syrovo smotanových omáčok z mletého mäsa.
Bazalka
Má ľahkú arómu, chutí korenisto a sladko. Je ideálnym korením pre všetky paradajkové prílohy. Smie sa iba krátko prehrievať.
Syry
Pre cestovinovú kuchyňu sú vhodné najmä tieto druhy:
Parmezán
Extra tvrdý, suchý, korenistý syr vyrobený zo surového kravského mlieka. Používa sa na posypanie alebo pri zapekaní.
Gorgonzola
Jemne korenistý krémovitý syr s modrou plesňou. Pripravujú sa z neho omáčky.
Ricotta
Čerstvý syr z kravského alebo ovčieho mlieka – podobný cottage syru alebo ovčiemu syru. Používa sa na plnky do cestovín.
Mozarella
Mäkký syr z kravského mlieka neutrálnej chuti vhodný na zapekanie.
Omáčky
Chutnosť a výživnosť cestovín zvyšujeme charakteristickými omáčkami s prídavkom zeleniny – paradajok, cibule, cesnaku, húb, ale i šunky a syrov.
Paradajková omáčka
Je najčastejšie používanou prílohou. Patria do nej, samozrejme paradajky (môžeme stiahnuť aj po olúpaných paradajkách v konzerve alebo pretlaku). Charakteristickú chuť jej dodávajú základné koreniny: cibuľa, cesnak, čerstvá bazalka a olivový olej. Dochucuje sa soľou, štipkou čierneho korenia a cukru.
Gorgonzolová omáčka
Jej základom je nahrubo rozmrvená gorgonzola alebo iný mäkký syr s modrou plesňou rozpustený v sladkej smotane. Jej chuť sa dotvára čiernym korením, štipkou soli a postrúhaným muškátovým orieškom.
Korenisté pasty
Olivy, byliny a cesnak sa na juhu často spracúva aj na korenisté pasty. Po pridaní neveľkého množstva vody, v ktorej sa varili cestoviny, sú vynikajúcou prílohou k cestovinám. Odporúčame vám: červenú - paradajková dužina alebo paradajkový pretlak, olivový olej, cibuľa cesnak, oregano, bazalka., zelenú – paradajková dužina, petržlenová vňať, olivový olej., olivovú – čierne olivy, cesnak, olivový olej., pesto – bazalka, píniové oriešky, olivový olej.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára