kg ovocia., 800 – 1000 g cukru., želírovací prostriedok
Zrelé, červené, celé a nie veľmi mäkké jahody (alebo iné vymenované ovocie) očistíme, stopky vykrútime, opláchneme na sitku, necháme dobre odkvapkať a rozdelíme na polovice. Jednu polovicu za stáleho miešania dobre rozvaríme, prípadne aj pretrieme. K tomu pridáme druhú polovicu, pokrájanú na polovice a štvrtky a spolu necháme vrieť ešte 5 minút. Potom pridáme cukor, želírovací prostriedok a varíme ďalších 5 – 6 minút. Uvarený a ešte horúci džem nalejeme do čistých teplých pohárov celkom doplna a uzavrieme kovovým viečkom alebo zaviažeme dvojitým celofánovým (pergamenovým) papierom. Poháre obrátime a necháme vychladnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára