19. 12. 2018

Hus na pomarančoch

l pomarančovej šťavy., l hydinového bujónu., stredne veľká hus (4 kg)., chemicky neošetrený pomaranč., 2 – 3 PL maizeny
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť pomarančovú šťavu a hydinový vývar. Medzitým z husi odstránime tuk, umyjeme a osušíme ju, potom zvnútra osolíme a otvory uzavrieme. Hus varíme zakrytú v bujónovo – pomarančovej šťave na miernom ohni 1 ¼ hodiny, pričom ju po 40 minútach otočíme. Po uvarení hus vyberieme, necháme odkvapkať, zabalíme do alobalu a spolu s vývarom dáme do chladu. Po stuhnutí odstránime z vývaru tuk a odmeriame si l vývaru. Hus dáme na pekáč a pečieme asi 1 ½ hodiny. Počas pečenia ju postupne podlievame a potierame vývarom. Posledných 15 minút pridáme pomaranč, ktorý sme predtým pokrájali na plátky. Po upečení zlejeme vývar, necháme ho v hrnci zovrieť a zahustíme maizenou. Upečenú hus rozporciujeme a podávame s omáčkou a ryžou.

 

Žiadne komentáre: