250 g malín., 250 g jahôd., 250 g ríbezlí, 500 g rebarbory., 500 g želírovacieho cukru., 5 g kyseliny citrónovej., 0,5 dl likéru z čiernych ríbezlí
Poháre umyjeme, opláchneme horúcou vodou a osušíme hore dnom na čistej utierke. Viečka krátko prevaríme vo vriacej vode. Maliny preberieme, zvyšné ovocie vložíme do sita, ponoríme ho do misky so studenou vodou, ovocie opláchneme a necháme odkvapkať. Jahody očistíme a nakrájame, ríbezle zbavíme stopiek. Rebarboru očistíme, umyjeme a nakrájame na asi pol centimetra dlhé kúsky. Ovocie dáme do vysokého hrnca rozmačkáme ho a pridáme rebarboru. Potom primiešame želírovací cukor a kyselinu citrónovú za stáleho miešania privedieme do varu a 3 minúty povaríme. Marmeládu môžeme dochutiť ríbezľovým likérom. Na skúšku naberieme trochu marmelády na malý tanierik a necháme vychladnúť. Ak nie je masa dosť hustá, povaríme ju ešte minútu. Poháre obrátime a položíme na mokrú utierku, aby pri plnení nepraskli. Poháre plníme až po okraj. Ak sa tvorí pena, odstránime ju naberačkou. Poháre uzavrieme, okamžite obrátime hore dnom a necháme stáť 5 minút. Skladujeme na tmavom a suchom mieste.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára