16. 12. 2018

Marhuľové lahôdky

Marhuľové lahôdky klasika
1,3 kg marhúľ ponoríme do horúcej vody, potom do studenej a zbavíme ich kože. Potom marhule odkôstkujeme a nakrájame na kocky. Ovocie zmiešame so šťavou z citróna a s 500 g želírovacieho cukru s označením 2:1. Zmes postavíme na oheň, privedieme do varu a za stáleho miešania varíme do zhustnutia niekoľko minút. Hotový džem plníme do fliaš.
Marhuľové lahôdky s mandľami

1,3 kg marhúľ očistíme, nakrájame a zmiešame s 500 g želírovacieho cukru 2:1 a so šťavou z citróna. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania povaríme do zhustnutia. Do hotového džemu pridáme 50 g mandľových lupienkov, 50 ml mandľového likéru, pomiešame a naplníme do fliaš.
Marhuľové lahôdky s marhuľovicou

1,1 kg marhúľ umyjeme, nakrájame na kocky, vložíme do hrnca a sčasti rozmixujeme. K zmesi pridáme 500 g želírovacieho cukru s označením 2:1 a kôru z jedného limetu alebo citróna. Zmes privedieme do varu a za stáleho miešania 5 minút povaríme, primiešame 4 PL marhuľovice a zhustnutú potom naplníme do fliaš.
Marhuľový džem s kúskami ovocia

2 kg marhúľ., 1,8 kg kryštálového cukru
Zrelé marhule umyjeme a odkôstkujeme. Potom na mäsovom mlynčeku zomelieme jeden a pol kilogramu ovocia. Hmotu povaríme v rajnici dohusta. Pridáme cukor a varíme ďalej, kým sa neroztopí. Napokon pridáme ostatné marhule pokrájané na kúsky, chvíľu všetko povaríme a polovychladnuté nalejeme do pripravených pohárov. Až vychladnutý džem uzavrieme a uložíme.
Expresný marhuľový džem

Dobre vyzreté marhule dáme na 2 minúty do vriacej vody, potom ich ponoríme do ľadovej vody, ošúpeme, rozdelíme na polovice a odstránime kôstky. Kg marhúľ mixujeme s kg cukru a pridáme PL citrónovej šťavy. V hrnci uvedieme hmotu rýchlo do varu a varíme asi 6 – 8 minút. Urobíme želírovaciu skúšku. Džem naplníme do pohárov, ktoré sme vypláchli rumom. Poháre zatvoríme.
Marhuľový džem

kg vykôstkovaných marhúľ dáme 500 g cukru., ak sú však marhule dobre vyzreté, sladučké môžeme dať aj menej
Marhuľový džem pripravujeme rôzne. Marhule pomelieme, dáme variť do širšieho kastróla, a keď začne masa hustnúť, pridáme cukor a za stáleho miešania dovaríme na ľubovoľnú hustotu.
Marhule vykôstkujeme, pokrájame na menšie kúsky, po vrstvách kladieme do nádoby (sklenenej alebo oblievanej) a zasýpame cukrom. Na noc dáme do chladničky a na druhý deň po častiach, za stáleho miešania, varíme v menšom kastróliku asi po 10 – 15 minút, kým džem začne rôsolovatieť a farba sa stane priezračnejšia.

Žiadne komentáre: