16. 12. 2018

Jablkový rôsol do múčnikov

l jablkovej šťavy., 300 g kryštálového cukru
Nedozreté, kyslé jablká zbavíme nahnitých častí, umyjeme, pokrájame na kúsky aj s jaderníkmi, dáme do čistého smaltovaného hrnca, zalejeme vodou (vody dáme toľko, aby boli ponorené) a pomaly varíme do mäkka, no nerozvaríme. Na hrniec pripevníme šatku tak, aby bola prehĺbená, nalejeme do nej jablká a necháme pomaly odkvapkať. Keby šťava bola kalná, cedíme ešte raz. Scedenú šťavu opatrne zlejeme, odmeriame a dobre povaríme, kým sa objem zmenší na polovicu. Pridáme cukor, zamiešame a varíme asi 10 minút. Keď šťava začne rôsolovatieť, nalievame do malých pohárov a vychladnuté zaviažeme celofánom. Používame na ozdobu múčnikov.

Žiadne komentáre: