16. 12. 2018

Jablkový džem

kg očistených padaných jabĺk., 250 g cukru., PL rumu., citrón alebo 2 KL strúhanej citrónovej kôry., 2 PL citrónovej šťavy
Očistené a pokrájané jablká rozvaríme asi s dl vody na kašu. Prepasírujeme ich, pridáme cukor, rum, umytý citrón pokrájaný na kolieska (môžeme tiež kôru postrúhať a šťavu vytlačiť) a za stáleho miešania povarme do zhustnutia. Hustotu skúšame tak, že dáme 2 – 3 KL džemu na studený tanierik a necháme vychladnúť. Ak zostane dosť hustý, môžeme ho naliať do pohárov, uzavrieť a zasterilizovať.
Jablkový džem môžeme miešať aj s mladou, skorou mrkvou v pomere 1:1. Mrkvu však uvaríme osobitne, potom ju horúcu prepasírujeme spolu s jablkami. V tom prípade môžeme na kg zmesi pridať aj dl sirupu oranž.

Žiadne komentáre: