Recepty na varenie a pečenie jedál a nápojov, odskúšané recepty od vás aj recepty z vlastnej zbierky
20. 11. 2018
Sušenie slivák
Suší sa predovšetkým slivka domáca, ktorá sa má nechať čo najdlhšie na strome, kde sa už predsuší a začína vráskovatieť. Odstopkované slivky umyjeme a ukladáme na liesky a sušíme najprv pri nízkej teplote do 60º C, aby slivky nepopukali a nepustili šťavu. Len čo sa začnú scvrkávať, teplotu pozvoľne zvyšujeme na 80 až 90º C. Pritom liesky premiesťujeme a slivky prevraciame a potriasame. Sušíme ich tak dlho, kým po stlačení nepúšťajú šťavu a sú vláčne. Sušenie sa môže raz aj viackrát prerušiť bez vplyvu na akosť. Usušené slivky rozložíme na papier a po dvoch dňoch plníme do vhodných obalov a uskladňujeme. Z kg čerstvých sliviek získame asi ¼ až 1/3 kg sušených sliviek a sušenie trvá 10 až 18 hodín podľa zrelosti sliviek.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára