1., Vykvasené, alebo lepšie dokvasujúce uhorky, keď sú ešte mierne sladké, zakonzervujeme kyselinou benzoovou. Z uhoriek odlejeme časť nálevu pridáme kyselinu benzoovú, ktorá sa však hneď úplne nerozpustí a rozpúšťanie sa dokončí samovoľne v pohári. Kyselina benzoová nedostatočne konzervuje proti plesniam a hubovým nikroorganizmom. Preto musíme zamedziť prístup vzduchu tým, že obal plníme až úplne po povrch nálevom.
2., Nie úplne vykvasené uhorky z väčších obalov umyjeme a preložíme do kompótových obalov a zalejeme pôvodným nálevom bez hrubých kalov. Podľa chuti môžeme na dno pohára dať koreniny alebo ďalšie prísady a opláchnuté uhorky urovnáme do pohárov. Uložené a úplne zaliate uhorky po uzavretí príslušným viečkom pasterizujeme. Pasterizujeme vo vode, do ktorej poukladáme uzavreté poháre. Vodu zohrievame len veľmi pomaly, aby z uhoriek a nálevu postupne unikal kysličník uhličitý. Asi o 30 minút sa má dosiahnuť teplota kúpeľa 70º C pri tejto teplote sterilizácia trvá 20 minút. Pre poháre s obsahom do l a 30 minút pre poháre s väčším obsahom. Po uplynutí uvedenej teploty poháre vyberieme a necháme samovoľne chladnúť, prípadne ich môžeme chladiť vodou. Ak uhorky kvasíme v pohároch, môžeme ich priamo v nich sterilizovať uvedeným spôsobom. Ak nemáme viečka, zakryjeme poháre celofánom, alobalom a opäť celofánom a pred sterilizáciou fólie len mierne pripevníme gumičkou, aby mohol unikať kysličník uhličitý. Až po sterilizácii fólie pevne prichytíme ďalšou gumičkou.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára