23. 11. 2018

Nakladanie kapusty

niekoľko tvrdých hlávok bielej kapusty – množstvo podľa veľkosti suda, do ktorého chceme kapustu naložiť., na každý kg kapusty potrebujeme asi 20 g soli., niekoľko bobkových listov., malú hrsť rasce., niekoľko zrniečok celého čierneho korenia., asi ½ až kg cibule., zopár malých jabĺčok., ½ cvikle., sušený kôpor a kôrku chleba
Kapustu umyjeme, očistíme a nastrúhame aj s očistenou cibuľou. Na spodok suda dáme kôrku chleba, očistenú cviklu, niekoľko stoniek sušeného kôpru a na to poukladáme celé listy kapusty. Na tieto listy ukladáme a tlačíme kapustu, pričom každú vrstvu posolíme, posypeme celým čiernym korením, niekoľkými bobkovými listami aj rascou. Každú vrstvu musíme poriadne zatlačiť a občas pridáme jabĺčko. Keď sme sud naplnili a kapusta je natlačená, necháme súdok asi 2 týždne v teple. Kapusta musí byť na povrchu pokrytá šťavou, nesmie byť suchá lebo sa pokazí. Do žliabka nalejeme vodu a kapustu môžeme premiestniť do pivnice, kde potom ďalšie týždne kysne.

Nakladanie kvasenej kapusty – ale i inej zeleniny – je takmer na clom svete najstarším spôsobom jej uchovávania na zimu. Mliečne kvasenie zeleniny, resp. fermentácia, kedy kvasenie baktérie menia cukor obsiahnutý v zelenine na kyselinu mliečnu, znásobuje obsah vitamínu C a podporuje tvorbu a využitie vitamínov skupiny B. Takto konzervovaná zelenina je oveľa trvácnejšia. Je veľmi prospešná pri ťažkostiach s pečeňou, hrubým črevom či očami a pomáha napríklad aj pri bolestiach hlavy. Kvasená kapusta pomáha tráveniu a vďaka vysokému obsahu probiotických baktérií (baktérií mliečneho kvasenia) udržiava v zdravom stave črevnú flóru. Je bohatá na minerálne látky, vitamíny a enzýmy. V minulosti, keď u nás ešte neboli dostupné citrusové plody, práve kyslá kapusta pokrývala v zimných mesiacoch potrebu vitamínu C. Receptov na kvasenú kapustu je bezpočet. Doslova každá rodina mala svoj nezameniteľný postup, ktorý sa dedil z pokolenia na pokolenie.
Nikdy ju neumývajte! S kyslou chuťou by ste zmyli aj väčšiu časť vitamínov a minerálnych látok. Ako vitamínová C – bomba je kyslá kapusta veľmi dôležitá v zime. Posilňuje náš imunitný systém a pôsobí ako ochranný štít proti chrípke. Treba pripomenúť, že jód, draslík, kalcium, železo, karotén, vitamín K, viaceré vitamíny B a veľa ďalších vláknin vyniesli kyslú kapustu na prvú priečku v hitparáde najzdravšej zeleniny na svete.
Tip: Skúste do taniera kyslej fazuľovej polievky nasypať 2 – 3 PL nadrobno pokrájanej kvasenej kapusty! Budete príjemne prekvapení.


Žiadne komentáre: