22. 11. 2018

Tekvicový kompót

Tekvica je vhodnou a lacnou surovinou na prípravu kompótu, ktorý musíme vhodne prichutiť, pretože tekvica je bez výraznej chuti. Na kompótovanie sú vhodné všetky druhy tekvíc, ak ich oberieme pred úplnou zrelosťou. Zrelé plody sa ťažko šúpu, naopak nezrelé plody majú mäkkú a rozpadajúcu sa dužinu. Pred šúpaním tekvicu umyjeme a veľkým nožom odrežeme obidva konce plodu. Potom tekvicu rozkrojíme po dĺžke na polovice, štvrťky až osminky, podľa veľkosti plodu. Môžeme ju prípadne rozpoliť naprieč a z polovíc postupne odkrajujeme rovnaké pásy široké asi 3 cm. Niektorým z uvedených spôsobov tekvicu rozdelíme a potom lyžicou vyškrabeme mäkkú dužinu so semenami a nožom ošúpeme šupku tak, aby sme dostali vzhľadne upravenú a rovnomerne hrubú dužinu. Očistené „mesiačiky“ alebo „pásiky“ tekvice potom pokrájame na kocky s hranou okolo 15 mm alebo na iné hladké alebo ozdobným nožom pokrájané kúsky. Pokrájanú tekvicu potom varíme vo vode mierne okyslenej kyselinou citrónovou (plná KL na 2 l vody) okolo 10 minút, kým sú kocky nie dobre uvarené. Tekvicu vložíme najmenej do päťnásobného množstva vriacej vody, aby rýchlo začala vrieť, a sledujeme jej konzistenciu len čo je tekvica po rozrezaní mäkká, vyberieme ju dierovanou naberačkou na sito a po odkvapaní ju ešte teplú plníme do pohárov, na ktorých dno dáme chuťové a aromatické prísady. Do pohára s obsahom 720 ml pridáme 2 až 4 mm hrubý plátok neošúpaného citróna, klinček, malý úlomok škorice alebo 10 kvapiek ananásovej tresti, alebo 5 kvapiek pomarančovej a 5 kvapiek citrónovej tresti. Z ďalších chuťových a aromatických prísad sa môže pridať vanilka, banánová tresť, plátok pomaranča a iné prísady a ich kombinácia podľa vlastných chuťových záľub. Do pohára s obsahom 720 ml sa zmestí asi 480 g povarenej tekvice a 240 g cukrového nálevu, ktorý má siahať asi 10 mm od okraja uzavretého pohára.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 2 kg cukru a pridáme asi 30 g kyseliny citrónovej, t. j. 1 ½ plnej PL, na kg cukru odmeriame 0,5 l vody a pridáme asi 1 g kyseliny citrónovej t. j. 1 ½ zarovnanej PL, na pohár s obsahom 720 ml sa spotrebuje 160 g cukru. Cukor rozpúšťame za tepla, rovnako aj kyselinu citrónovú a ihneď nimi tekvicu zalejeme, pretože na vychladnutom náleve môže vykryštalizovať prebytočný cukor.
Sterilizácia. Tekvicový kompót sterilizáciou už nezmäkne, alebo len veľmi málo, preto sa má konzistencia tekvice upraviť pri predváraní. Sterilizujeme pri teplote 80 º C 30 až 45 minút podľa veľkosti pohára, pri teplote 90º C trvá sterilizácia 15 až 20 minút. Pri teplote 100º C stačí sterilizovať 8 až 10 minút. Pri sledovaní teploty vnútri pohára sa má dosiahnuť 80 až 85º C.

Žiadne komentáre: