23. 11. 2018

Sterilizovaná paprika v sladkokyslom náleve s olejom

Dokonale umytú papriku odstopkujeme a súčasne odstránime semeník. Rajčiakovú papriku potom rozdelíme na štvrtky až osminky, hrotistú alebo zaoblenú papriku nakrájame na pozdĺžne alebo priečne rezy. Narezanú papriku umyjeme vo vode, keď súčasne odstránime zvyšné semená. Papriku plníme do pohárov surovú, aby sa varením nevylúhovali hodnotné látky. Na dno pohára s obsahom 720 ml dáme prísady:stolový olej – 2 PL., stredne veľkú cibuľu – 2 plátky asi 3 mm., celé nové korenie – 4 až 6 ks., celé čierne korenie – 4 až 6 ks. Pri plnení paprikové rezy do pohára ukladáme tak, aby sa ich zmestilo čo najviac. Je to dôležité preto, že surová paprika je tvrdá a menej podajná než paprika predvarená. Preto pohár naplníme až po okraj a vrchnú vrstvu papriky pevne potlačíme. Príprava nálevu na l 8% octu (alebo 8 dl 10% octu) pridáme 4 l vody., 100 g kuchynskej soli., 350 g cukru alebo 50 ks tabliet sacharínu. Ak máme koncentrovaný sladkokyslý nálev riedime ho vodou v pomere 1:4. voda na riedenie môže byť studená aj teplá. Papriku zalievame nálevom tak, aby jeho hladina siahala 10 až 15 mm pod okraj pohára, takže vrchné paprikové rezy nie sú úplne zaliate nálevom. Je to preto, aby počas sterilizácie neunikol olej z prepleneného pohára nálevom. Sterilizácia. Surovú papriku musíme sterilizovať dostatočne dlho, aby zmäkla, ale ostala chrupkavá. Príliš vysoká sterilizácia je nežiadúca aj preto, aby sa príliš nezväčšil objem v pohári, čo by mohlo spôsobiť unikanie oleja. Pokiaľ však pripravujeme celú papriku alebo paprikové rezy bez oleja a máme radšej mäkšiu papriku, môžeme ju sterilizovať pri vyššej teplote. Papriku v pohároch s obsahom do 720 ml sterilizujeme pri teplote 80 až 85º C 15 minút, poháre s obsahom l o 5 minút dlhšie, môžeme poháre sterilizovať aj súčasne, pretože menšie poháre sa na vzduch rýchlejšie ochladzujú. Ak papriku po sterilizácii chladíme vodou, musíme sterilizáciu o 10 minút predĺžiť. Pri sledovaní teploty vo vnútri pohára sa má dosiahnuť teplota okolo 75º C, ak sterilizujeme papriku bez oleja, teplota má byť až okolo 80º C.
 

Žiadne komentáre: