23. 11. 2018

Rajčiaky v sladkokyslom náleve

Zdravé a neprezreté rajčiaky umyjeme a pokrájame na štvrtky až osminky a ukladáme do menších pohárov. Pripravíme ich buď bez korenín s pôvodnou chuťou a vôňou, alebo na dno pohára dáme niekoľko kúskov nového korenia, čierneho korenia, plátok cibule a úlomok bobkového listu. Na l 8% octu (alebo 0,8 l 10% octu) pridáme 5 l vody., 100 g soli., 200 g cukru alebo 30 ks tabletiek sacharínu. Sterilizácia. Pri teplote 75º C trvá sterilizácia len 15 minút, aby sa neporušila konzistencia rajčiakov. Pri sledovaní teploty vnútri pohára musí teplota dosiahnuť 70º C. Sterilizované rajčiaky používame jednak na priamy konzum, jednak ich pridávame pod mäso a na ďalšiu kuchynskú úpravu.

Žiadne komentáre: