23. 11. 2018

Desatoro zavárania

Spracúvame len kvalitné plody. Poškodené – nahnité, plesnivé, napadnuté škodcami – vyhodíme.
Zeleninu, huby či ovocie dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
Poháre a viečka (aj nové) pred použitím dôkladne umyjeme vo vode so saponátom, opláchneme a necháme hore dnom odkvapkať či usušiť.
Presvedčime sa, či poháre nemajú poškodený okraj a viečka sú nezdeformované a neporušené.
Poháre naplníme zeleninou, hubami alebo ovocím, zalejeme nálevom a viečko upevníme hlavicou alebo ho zaskrutkujeme.
Na dno zaváracieho hrnca dáme mriežku, utierku alebo noviny, uložíme poháre a zalejeme ich najmenej do 1/3 výšky vodou.
Hrniec zakryjeme pokrievkou. Vodu rýchlo uvedieme do varu a sledujeme teplotu a čas (pre jednotlivé druhy zeleniny a ovocia je rôzna). Aby sme skrátili dobu potrebnú na dosiahnutie potrebnej teploty, použijeme teplý nálev. Vtedy môže byť voda v hrnci horúca, čo skráti čas sterilizácie a uchová sa viac cenných vitamínov.
Po skončení sterilizácie vyberieme poháre na podložku. Nesmie byť studená! Opatrne môžeme poháre ochladiť dolievaním studenej vody, ale nesmieme ju naliať priamo na poháre – praskli by. Poháre so skrutkovacím uzáverom po vybratí z hrnca ešte dotiahneme.
Po ochladení otočíme poháre dnom hore a overíme si test viečok. Správne prichytenie viečka môžeme skontrolovať aj poklopkaním – viečko by malo vydávať dutý, hluchý zvuk.
Poháre pred uskladnením v suchu, temne a chlade označíme samolepkou a dátumom výroby.
Dobrá rada – vždy si poznačíme množstvo cukru a ostatných ingrediencií alebo zloženie nálevu, aby sme mohli tie najchutnejšie receptúry využiť znova. Zaváraniny v sklade priebežne kontrolujeme. Ak sa obsah zakalí, na povrchu sa objaví plieseň, prípadne sa vydujú viečka, zaváraninu radšej vyhodíme.

Žiadne komentáre: