22. 11. 2018

Ringlotový kompót-postup prípravy

Kompótujeme len drobné okrúhle ringloty s priemerom okolo 3 cm, ktoré oberáme v stave pred konzumnou zrelosťou, keď sú olivovozelené. Po obratí ich spracujeme do dvoch dní, pretože rýchlo dozrievajú a mäknú. Odstopkované, umyté a odkvapkané plody plníme do pohárov a mierne ich potlačíme, aby siahali si 5 mm pod hrdlo pohára. Do pohára s obsahom 720 ml sa zmestí asi 420 g ringlot a 280 g nálevu. Nálevom plníme poháre úplne až po povrch, aby sa vylúčila prítomnosť vzduchu, ktorý spôsobuje hnednutie nezaliatych plodov.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 600 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,65 l vody, na pohár s obsahom 720 ml sa spotrebuje asi 100 g cukru, t. j. 4 plné PL cukru.
Sterilizácia. Ringlotový kompót musíme sterilizovať opatrne, ináč sa rozvarí a nálev sa mliečne zakalí. Po správnej sterilizácii má byť povrch ringlot sieťovite popraskaný a plody prevarené, nie však tvrdé. Pri teplote 80 až 85º C trvá sterilizácia 15 až 20 minút a sledujeme pri nej vzhľad plodov a podľa neho určíme optimálnu dĺžku sterilizácie. Pri sterilizácii za použitia teplomeru umiestneného v otvorenom pohári má teplota dosiahnuť 73 až 78º C podľa zrelosti ringlot.

Žiadne komentáre: