23. 11. 2018

Rýchlokvasená kapusta

potrebujeme asi 2 kg bielej hlávkovej kapusty., zemiak., trocha chleba., soľ., korenie., rascu., bobkový list.,
Kapustu umyjeme a postrúhame. Na dno väčšieho hrnca položíme kôrku chleba, surový očistený zemiak vcelku a na to natlačíme kapustu. Jednotlivé vrstvy kapusty posýpame soľou, korením, bobkovým listom a rascou. Nakoniec kapustu zalejeme prevarenou vlažnou vodou a zakryjeme. Necháme kvasiť 2 až 3 dni. Kapusta sa musí ihneď spotrebovať, inak by sa pokazila.
S čím chutí najlepšie
S troškou fantázie môžeme aj z „obyčajnej“ kyslej kapusty vyčarovať skvelé chute – stačí si len vybrať:
Klasická – rasca, bobkový list, borievka a čierne korenie zabezpečujú ľahšiu stráviteľnosť.
Ovocná – ananás, jablká, hrozno, hrozienka, sušené datle alebo figy kapustu zaujímavo dopĺňajú.
Smotanová – či už kyslá, alebo smotana na varenie, obe zjemnia a podporia chuť napríklad segedínskeho guláša alebo kapustnice.
Zdravá, zdravšia, najzdravšia...
Chýbajú vám vitamíny, ste malátna alebo vás trápi zápcha? Máme na to liek a nemusíte ho ísť zháňať do lekárne. Nepotrebujete naň ani recept od lekára. Zjedzte misku kyslej kapusty alebo vypite pohár šťavy. V mnohých slovenských domácnostiach sa na jeseň kapusta nakladá. Jeseň je ešte ďaleko a práve v tomto stále zimnom období sa treba chrániť pred všemožnými chorobami.
Obsahuje množstvo hodnotných bioaktívnych látok: baktérie kyseliny mliečnej, vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály ako draslík, horčík, železo, fluór, jód a enzýmy.
Prirodzene vykysnutá kapusta je schopná doplniť rezervy vitálnych látok, podporuje tvorbu krvi a hormónov. Umožňuje bojovať proti únave, zlepšuje obranyschopnosť organizmu a zvyšuje aj odolnosť proti stresu.
Aktivuje imunitný systém v boji proti vírusom a baktériám, posilňuje organizmus pr

Žiadne komentáre: