23. 11. 2018

Kyslá kapusta -recept starej mamy

Na kg nakrájanej kapusty pridajte 10 až 20 g soli, 20 g cibule nakrájanej na kolieska10 g cukru, ½ lyžičky rasce a jedno nahrubo nastrúhané jablko. Všetko pomiešajte a natlačte do súdka. Z kapusty musíte vytlačiť všetok vzduch a šťava musí vystúpiť až na povrch pokiaľ by zostal v nádobe vzduch, hrozí že kapusta nebude kvasiť, ale zahnívať. Potom súdok umiestnite na 5 až 7 dní do miestnosti s teplotou 24º C. Na ďalšie týždne, kedy prebieha mliečne kvasenie, postačí už teplota 18º C. Dobre vykvasená kapusta je charakteristicky nakyslatá a priesvitná. Skvelo chutí surová, možno ju však variť či dusiť. Surová sa na jar posýpa nakrájanou cibuľkou a zalieva kyslou smotanou. Na doplnenie vitamínov sa na jar pil aj kvas, ktorý bol zároveň aj liekom proti horúčkovým ochoreniam.

Žiadne komentáre: