Obľúbený kompót melanž
Popadané, hoci aj nezrelé jablká a hrušky obielime, povykrajujeme a nakrájame na menšie kúsky podľa vlastnej fantázie. Pekné sú mesiačiky, ale i štvorčeky. A keďže toto ovocie zväčša ešte nie je celkom zrelé, ba neraz úplne nezrelé, pokrájané jabĺčka i hrušky predvaríme v hrnci s cukrovým sirupom (sladkosť sirupu si pripravíme podľa vlastnej chuti, no keďže je ovocie nezrelé, na kg rátame najmenej 400 g cukru). Do variaceho ovocia, ktoré musí byť v konečnej fáze mäkké pridáme niekoľko klinčekov, kúsok škorice a podľa množstva aj niekoľko koliesok citróna. Ešte teplé plníme do pripravených pohárov takým spôsobom, že na dno dáme naberačkou uvareného ovocia, na to vložíme 4 – 5 odkôstkovaných sliviek, opäť pridáme naberačku ovocia a na to znovu vylúpané slivky. Kompót takto vrstvíme až po vrch pohára. Do každého pred zaviečkovaním vložíme pol kolieska citróna. Sterilizujeme takisto v rúre ako jahody, avšak 40 minút. Kompót má vynikajúcu chuť a vďaka slivkám má aj peknú farbu.
Kompótové zmesi
Z dvoch alebo z niekoľkých druhov naraz dozrievajúceho ovocia si môžeme pripraviť kompótové zmesi (kompótová melanž). Pomer jednotlivých druhov je daný tým, aké ovocie máme k dispozícii, pričom nemá prevládať ovocie s výraznou chuťou a vôňou. Príprava jednotlivých druhov ovocia je rovanká ako pri príprave kompótov z jedného druhu a pri plnení dbáme na to, aby vo všetkých obaloch bol približne rovnaký pomer kompótovaného ovocia. Preto je najvýhodnejšie plniť jednotlivé druhy ovocia po vrstvách. Hornú vrstvu mierne potlačíme, aby siahala pod okraj pohára.
Príprava nálevu. Zloženie nálevu je dané predovšetkým kompótovaným ovocím a jeho zrelosťou, preto sa uvádzajú priemerné dávky. Na l vody odvážime 600 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,65 l vody, na pohár s obsahom 720 ml spotrebujeme asi 110 g cukru t. j. 4 PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Zmiešaný kompót spravidla sterilizujeme pri teplote 80 až 85º C 15 až 25 minút. Podľa druhu ovocia a veľkosti pohárov. Teplota vnútri pohára má dosiahnuť 7
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára