22. 11. 2018

Prísady používané pri konzervovaní

Prísady používané pri konzervovaní
Do väčšiny konzerv sa pridávajú rozličné látky na úpravu chuti, trvácnosti a vzhľadu výrobkov.
Sladidlá
Cukor
Cukor si prd sezónou nakúpime do zásoby, aby sme ho mali vždy v dostatočnom množstve k dispozícii.
l kryštálového cukru je 80 až 85 g; zarovnaná PL kryštálového cukru je 10 až 15 g; vrchom naložená PL kryštálového cukru je 25 až 30 g; zarovnaný horčicový pohár je asi 170 g kryštálového cukru; kg cukru po rozpustený zaberá objem asi 0,6 l.
Sacharín
Sacharín je umelé sladidlo bez energetickej hodnoty, vhodné na sladenie pre chorých na cukrovku (diabetikov) a pri redukčnej diéte. Sacharín sa neodporúča pre deti a tehotné ženy. Namiesto sacharínu možno použiť SPOLARÍN, ktorý má sladivosť asi 35 ráz vyššiu než cukor, takže ho pridávame 3 razy viac než sacharínu.
Teda namiesto vrchovatej PL cukru t. j. asi 4 kocky cukru pridáme 4 tabletky sacharínu; namiesto 100 g kryštálového cukru (asi 15 kociek cukru) pridáme asi 15 tabletiek sacharínu a namiesto kg kryštálového cukru pridáme neúplnú polovicu obsahu balenia sacharínu.
Kyslidlá
Kvasný ocot
Ocot sa predáva a dávkuje v objemových jednotkách, môže sa však aj vážiť, pretože l octu váži len trochu viac než kg. Trvácnosť octu je značná, preto si pred sezónou môžeme pripraviť dostatočné zásoby a ocot uskladňovať v pôvodnom balení.
Citrónová šťava
Obsahuje 5 až 8%kyseliny citrónovej, ktorá je, podobne ako kvasná kyselina citrónová, jemná, zdravá a výživná pretože obsahuje aj cukor, vitamín C a ďalšie látky
Kyselina citrónová
Kyselina citrónová sa predáva v rozličnom balení a musí sa uskladňovať na suchom mieste. Kyselinu citrónovú dávkujeme vážením alebo približne meraním, pričom:zarovnaná KL váži asi 4 g; vrchovatá KL váži asi 7 g; zarovnaná PL váži asi 10 g; vrchovatá PL váži asi 20 g.
Kuchynská soľ-Používa sa na ochutenie, musí sa uskladňovať na suchom mieste naberá vlhkosť z ovzdušia a tvrdne. Presolené výrobky sú nechutné a nezdravé, preto sa má soľ vážiť a až pri opakovanom použití merať:zarovnaná KL váži asi 10 g; vrchovatá KL váži asi 20 g vrchovatá PL váži 40 g; 0,1 l soli váži asi 100 g; kg soli po rozpustení v tekutine zaberá objem asi 0,4 l.
Chemické konzervačné prostriedky
Kyselina benzoová-Je veľmi účinná proti všetkým mikroorganizmom a najmä proti kvasinkám. Kyselina benzoová- (prípadne benzoan sodný) sa musí dávkovať presne, preto sa pridáva balená vo vrecúšku.
Kyselina sorbová -Je povoleným konzervačným prostriedkom len v poslednom období a vyznačuje sa neškodlivosťou, pretože sa v ľudskom tele rozkladá na neškodné látky. Pôsobí na plesne a kvasinky, menej na baktérie.
Kysličník siričitý
Je bežným konzervačným prostriedkom vo vinárstve, kde sa využívajú jeho účinky najmä proti baktériam octového kvasenia, plesniam a niektorým kvasinkám.
Koreniny
Koreniny do zavárania kompótov a zeleniny. Citrón, škorica, klinčeky, rebarbora, grapefruit, čierne korenie, nové korenie, paprika, bobkový list, horčicové semeno, muškát a iné. Tak isto sa používajú rozličné aromatické byliny ako je kôpor, petržlenová vňať, majorán a predovšetkým cibuľa, cesnak a chren.

Žiadne komentáre: