23. 11. 2018

Kvasené uhorky-domáci recept

Uhorky najčastejšie kvasíme v hlinených nádobách, ktoré sa používajú na kvasenie kapusty. Môžeme však použiť aj poháre. Na dno pohára dáme kôpor, prípadne ďalšie prísady, ako je cibuľa, nové korenie, čierne korenie, chren, hroznový a višňový list, cesnak atď. Dávky umytého kôpru majú byť dostatočné, najmä ak nepridávame ďalšie prísady, aby uhorky získali kôprovú chuť a vôňu. Ostatné koreniny, ak chceme použiť, pridávame v polovičných dávkach, ako pri sterilizovaných uhorkách. Pri ukladaní uhorky prepichujeme tupou ihlicou, aby znútra plodu, mohol počas kvasenia unikať kysličník uhličitý, aby stred uhoriek po vykvasení nebol dutý. Do každej uhorky podľa veľkosti vpichneme 5 až 10 krát. Uhorky do obalov ukladáme, alebo len voľne nasýpame, len vrchnú vrstvu urovnáme a pritlačíme a vhodne zabezpečíme proti plávaniu. Uhorky zalejeme slaným nálevom s prídavkom 50 g kuchynskej soli na l vody. Soľ rozpustíme za studena, ak však chceme, aby uhorky rýchlo vykvasili, zohrejeme nálev asi na 60º C a ihneď uhorky zalejeme. Takto postupujeme, ak chceme uhorky konzumovať už o týždeň. Uhorky zalievame tak, aby boli stále úplne ponorené a vrchnú vrstvu vhodne zaťažíme proti ich vytlačeniu na povrch unikajúcim kysličníkom uhličitým. Uhorky v súdkoch zaťažíme doskou, na ktorú postavíme pohár s vodou. Nádoby na kapustu sú vzduchotesné, preto uhorky nemusíme zaťažiť. Uhorky v širokohrdlých pohároch zaťažíme nakladacím drevom, alebo najjednoduchšie naprieč pevne uloženou uhorkou a pohár uviažeme celofánom. Počas kvasenia dbáme na to, aby boli uhorky stále ponorené, ináč ich musíme doliať až po povrch slaným nálevom, čo je dôležité najmä na začiatku kvasenia. Rozkvasené alebo vykvasené uhorky konzumujeme buď priamo, alebo ich konzervujeme, aby sme si ich uchovali na dlhší čas.

Žiadne komentáre: