23. 11. 2018

Sterilizovaná rajčiaková šťava

Zdravé a zrelé, nie však prezreté rajčiaky dôkladne umyjeme vo viacerých vodách, nakrájame na štvrtky až osminky a dusíme bez pridania vody pod pokrievkou za občasného premiešania. Len čo sú rajčiaky rozvarené (čo býva o 5 – 10 minút), pretlačíme ich cez jemné sito, aby sme odstránili šupky a semená. Získanú šťavu na mixéri mixujeme 2 až 3 minúty. Ak chceme šťavu chuťove upraviť, pridáme prísady pri mixovaní. Rajčiakovú šťavu pripravujeme buď prírodnú neprichutenú alebo pridáme len soľ, plnú KL (asi 10 g) na 2 l šťavy a štipku kyseliny citrónovej. Ak je chuť rajčiakovej šťavy nevýrazná, pridáme do nej soľ, cukor a kyselinu citrónovú. Ich dávky na 2 l šťavy sú 12 g soli t. j. vrchovatá KL., 20 g cukru t. j. zarovnaná PL., 5 g kyseliny citrónovej t. j. zarovnaná KL. Rajčiakovú šťavu čo najrýchlejšie po rozmixovaní zahrejeme v kastróle až skoro na bod varu (95º C) a hneď plníme do predhriatych kompótových pohárov s obsahom 0,7 až l po povrch. Ak sa šťava pení, dopĺňame ju horúcou šťavou. Potom poháre čistým, najlepšie vyvareným viečkom čo najpevnejšie uzatvoríme, položíme na asi 10 minút do vodorovnej polohy a potom zvisle necháme na vzduchu chladnúť. Ďalší spôsob sterilizácie je ten, že poháre naplníme hneď po príprave asi 10 až 20 mm po okraj pohára a po uzatvorení sterilizujeme pri teplote 100º C 20 až 30 minút. Podľa veľkosti pohárov.

Žiadne komentáre: