23. 11. 2018

Sterilizované huby v slanom náleve

Sterilizované huby v slanom náleve sú vhodné na prípravu rozličných pokrmov (polievky, omáčky pod mäso, na dusenie a pod.). Postup pri príprave je podobný ako pri hubách v sladkokyslom náleve, t. j. očistené a pokrájané alebo celé drobné plodnice varíme vždy v čistej alebo mierne okyselenej vode (štipka kyseliny citrónovej na l vody) kratší čas (asi 2 minúty) a po vychladnutí o vode huby plníme do menších pohárov až po povrch bez akýchkoľvek prísad. Naplnené poháre zalejeme mierne slanou vodou (zarovnaná PL na l vody) alebo len čistou vodou tak, aby vznikol voľný priestor 10 mm. Sterilizácia. Pretože huby neobsahujú kyseliny, ani ich do nálevu nepridávame, musíme ich sterilizovať podstatne inak ako huby v sladkokyslom náleve. Pri sterilizácii postupujeme opakovanou sterilizáciou vo vode alebo pare pri teplote 100º C, lepšie však v tlakovom hrnci, najmenej 45 – 60 minút. Zatiaľ čo pri sterilizácii pri teplote 100º C treba 2 až 3 razy sterilizovať, v tlakovom hrnci stačí sterilizovať raz. Prípadne kombinujeme obidve sterilizácie tak, že prvý deň sterilizujeme pri teplote 100º C asi 20 minút a o 1 až 2 dni v tlakovom hrnci si 30 minút. Huby v slanom náleve musíme uskladňovať na chladnom mieste a pokiaľ možno ich čím skôr spotrebujeme. Ak zistíme, že sa viečko neprisaje alebo obsah je zakalený, kyslastý a inak zmenený huby v nijakom prípade nekonzumujeme!!!
 

Žiadne komentáre: