22. 11. 2018

Slivkový kompót na výrobu múčnikov-recept

Na výrobu múčnikov si pripravíme polený slivkový kompót, i keď je aj na tento účel vhodný kompót z celých sliviek. Odstopkované, vytriedené a dobre umyté zrelšie plody políme tak, že plod chytíme do prstov a roztrhneme alebo roztlačíme ho v pozdĺžnom smere. Pritom môžu polovičky zostať pri sebe a odstráni sa len kôstka. Lepšie sa však do pohárov ukladajú oddelené polovice. Obidva spôsoby však môžeme použiť. Pri plnení polených sliviek postupujeme tak, aby sa ich zmestilo do pohára čo najviac a zalievame ich nálevom tak, aby slivky boli skoro úplne ponorené.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 330 g cukru, na kg cukru odmeriame 3 l vody, do pohára s obsahom 720 ml dáme asi 60 g cukru, t. j. 2 ½ PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Pri teplote 75 až 80º C trvá sterilizácia 20 až 25 minút. Teplota vnútri pohára má vystúpiť na 73º C, pri chladení vodou na 77º C.

Žiadne komentáre: