Ríbezle oberáme, keď sú plody ešte pevné a čo najskôr ich spracujeme. Dobre umyté ríbezle odstopkujme, pričom ponecháme zvyšky okvetia. Vylúčime bobule veľmi drobné, mäkké a porušené a plníme ich do menších obalov.
Príprava nálevu a sterilizácia je rovnaké ako pri červených ríbezliach. Čierne ríbezle oproti citrusovým plodom obsahujú niekoľkonásobne väčšie množstvo pre ľudský organizmus nevyhnutného vitamínu C. V kompóte vyrobenom z čerstvých a zdravých ríbezlí sa po sterilizácii uchová viac ako 50% pôvodného obsahu vitamínu C, čo približne odpovedá dvojnásobnému množstvu v porovnaní s pomarančmi. Pomerne vysoký obsah cukru v náleve napomáha stabilizáciu vitamínu počas uskladňovania.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára