23. 11. 2018

Sterilizovaná paprika

Použijeme väčšiu papriku zahrotenú alebo zaoblenú, hrubostennú, sladkú alebo mierne štipľavú a akokoľvek zafarbenú. Papriku dobre umyjeme a opatrne oddelíme semenník. Papriku povaríme v mierne viacej vode 5 až 10 minút, až zreteľne zmäkne a je poddajná, aby pri ukladaní do pohárov nepraskala povarenú papriku schladíme vo vode, tvrdšiu môžeme nechať vychladnúť na vzduchu a ukladáme hrotom dole do väčších pohárov vedľa seba alebo do seba, aby sa jej do pohára čo najviac zmestilo. Najvhodnejšie sú l poháre, pre menšie množstvo papriky aj poháre s obsahom 720 ml a 850 ml. Príprava nálevu. Na l 8% octu (alebo 0,8 l 10% octu) pridáme 5 l vody a 100 g soli. Ak máme koncentrovaný nálev, rozriedime ho studenou alebo teplou vodou v pomere 1:5. Pri zalievaní dbáme na to, aby nálev vnikol do všetkých paprík a aby papriky boli ponorené. Ak sa hladina zníži, musíme nálev doplniť a až potom poháre uzatvoriť a sterilizovať. Okrem uvedeného nálevu môžeme papriku zaliať rajčiakovou šťavou mierne okyslenou octom, ktorého pridáme 1 až 2 PL na l rajčiakovej šťavy. Rajčiakovú šťavu pripravíme a použijeme ju ešte teplú. Sterilizácia. Sterilizujeme vo vode alebo papre pri teplote okolo 85º C 20 minút, pričom teplota vnútri pohára má byť nad 75º C. Papriku zaliatu rajčiakovou šťavou sterilizujeme v pare alebo vode pri teplote 100º C najmenej 15 minút, pričom teplota vnútri pohára musí vystúpiť nad 90º C. Podobným spôsobom môžeme pripraviť paprikové rezy v mierne kyslom náleve, ktoré pridávame k mäsu, pri dusení a pod. Papriku krájame na rezy hrubé asi 10 mm, do pohárov ich plníme surové, zalievame nálevom a sterilizujeme rovnako ako papriku na plnenie..

Žiadne komentáre: