23. 11. 2018

Rajčiakový kečup

Kečup je prichutený rajčiakový pretlak a používa sa ako omáčka k mäsitým jedlám, údeninám, prípadne na prípravu rajčiakovej omáčky. Pri príprave postupujeme tak, ako pri príprave rajčiakového pretlaku. Ak je pretlak zahustený asi na 1/3 pôvodného objemu, pridáme dávky korenín a prísad, ako sú uvedené na 3 kg šťavy zahustenej na kg pretlaku. Na kg zahusteného rajčiakového pretlaku pridáme ½ dl 8% octu., 20 g soli., 50 g cukru., 20 g plnotučnej horčice., ½ PL solamylu., štipku jemne mletého alebo roztlčeného a preosiateho čierneho korenia, nového korenia, škorice, klinčeka a muškátového orecha, ½ KL sladkej alebo len mierne štipľavej papriky, kúsok do mäkka uvarenej mrkvy., zeleru., petržlenu a cibule. Uvedená zmes sa dokonale rozmixuje, podľa potreby dochuti a ak je veľmi hustá, prileje sa vývar zo zeleniny. Potom sa kečup nechá zovrieť a hneď sa plní do kompótových pohárov menšieho obsahu. Poháre sa uzatvoria a položia do prevrátenej alebo vodorovnej polohy asi na 10 minút. Potom ich postavíme normálne a kečup necháme vychladnúť.

Žiadne komentáre: