Použijeme neprezreté, zdravé a čerstvé maliny, ktoré ihneď po obratí kompótujeme. Opatrne ich na site osprchujeme a po odkvapkaní ukladáme do menších pohárov až po povrch. Do pohárov s obsahom 370 ml sa zmestí asi 230 g malín a 130 g nálevu, ktorým maliny úplne zalejeme.
Príprava nálevu. Na l vody odvážime 600 g cukru, na kg cukru odmeriame 1,65 l vody, na pohár s obsahom 370 ml sa spotrebuje asi 50 g cukru t. j. 2 PL kryštálového cukru. Menšie dávky malín presypávame v pohári cukrom a sterilizujeme za 24 h. Maliny sa pozvoľna presladzujú.
Sterilizujeme pri 80º C, a to maliny s nálevom 10 minút a maliny presypané cukrom 15 min. Poháre môžeme po sterilizácii ochladiť a zo začiatku aj uskladňovať viečkom dole a obsah občas potrasieme, aby sme zamedzili zlepenie plodov.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára