22. 11. 2018

Jarabinový kompót

Zavárame drobné plody jarabiny sladkoplodej, ktoré majú v plnej zrelosti priemerne asi cm, sú rumelkočervené, kyslé, mierne horkasté s typickou jemnou vôňou. Nevhodná je jarabina vtáčia s drobnejšími, veľmi trpkými a horkastými plodmi. Odstopkované plody vylúhujeme aspoň hodinu vo dvoch vodách alebo ich krátko povaríme vo vode, aby sa vylúhovala nežiadúca drsná chuť. Odkvapkané plody plníme do pohárov s menším obsahom až po okraj a mierne ich potlačíme. Do pohárov s obsahom 370 ml sa zmestí 230 g jarabiniek a 170 g nálevu, ktorým zalievame plody asi 10 mm pod okraj pohára
Príprava nálevu. Na l vody odvážime najmenej 1,5 kg cukru, na kg cukru odmeriame 0,66 l vody, na pohár s obsahom 370 ml dáme 100 g cukru t. j. 4 PL kryštálového cukru.
Sterilizácia. Pri teplote 80º C sterilizácia trvá 25 minút, pri teplote 90º c 15 minút, pri teplote 100º C 8 minút. Teplota vnútri pohára musí dosiahnuť 80º C.

Žiadne komentáre: