Vezmi malý súdok, vypar, octom prepláchni a na dno naukladaj kapustné listy a kôpor, pridaj jablká najlepšie panenské, dule, a môžeš pridať aj viničové listy. Kapustu jemne nakrájaj, zmiešaj s rascou a soľou a po častiach syp do súdka. Dreveným drúčikom poctivo utĺkaj a vodu, ktorá sa pri tom na kapuste vytvorí, zbieraj. Čím viac je kapusta natlačená, tým dlhšie vydrží. Navrch daj to isté, čo si dala na dno, priklop doštičkou a zaťaž kameňmi. Kapusta musí byť šťavou zaliata. Keď je šťavy nedostatok, doplň tou, ktorú si zbierala. Súdok obviaž čistým plátenkom a nechaj v miestnosti s teplotou 10 až 15º C. Kvasenie zbadáš, keď sa začne z kapusty vystupovať pena a na povrchu sa začne tvoriť pleseň. To sa stane asi do štrnástich dní. Pleseň zober, doštičku aj kameň dôkladne poumývaj potom povrch pokry čistým plátnom namočeným v liehu, polož naspäť doštičku aj kameň a daj do chladu. Keď si z kapusty odoberieš vždy opäť zakry plátnom a zaťaž doštičkou a kameňom.
Skladujeme doma kvasnú kapustu
Ak máte súdok s naloženou kvasenou kapustou uložený v byte – v špajzi, komore alebo potravinovej skrinke – určite oceníte túto jednoduchú ale účinnú radu: pár kvapiek oleja, ktorý nalejete na hladinu vody v kanáliku súdky na kapustu zabráni jej rýchlemu odparovaniu, takže aj keď náhodou zabudnete vodu opäť doliať, nezamorí vám kvasená kapusta svojím charakteristickým pachom celý byt. A ak dáte oleja do protipachového kanálika viac, preberie funkciu záklopky, aj keby sa voda úplne odparila.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára