23. 11. 2018

Sterilizované huby v sladkokyslom náleve

Huby najprv nožom očistíme a nevhodné časti odrežeme. Potom ich v studenej tečúcej vode krátko, ale dôkladne umyjeme. Súčasne pri čistení môžeme huby triediť na drobné, ktoré konzervujeme celé, a na hrubé okolo 3 mm, väčším hubám krájame oddelene klobúky a oddelene hlúby. Huby plníme väčšinou surové, len tvrdé a horké huby pred plnením do pohárov musíme krátky čas povariť, aby zmäkli a vyplavili sa z nich horké a iné chuťove nevhodné látky. Huby vložíme do dostatočného množstva vriacej vody, ktorá sa nemá hubami príliš ochladiť. Do vody pridáme kyselinu citrónovú, plnú KL na 3 l vody. Huby necháme variť 2 až 5 minút, podľa druhu a veľkosti. Dobré prevarené a mäkké huby schladíme v studenej vode. Huby plníme do menších pohárov na dno ktorých najprv vložíme uvedené prísady. Do pohárov s obsahom 370 ml pridáme: 3 až 5 ks celé nové korenie, 3 až 5 ks celé čierne korenie, bobkový list., 2 až 3 plátky cibuľu. Okrem uvedených korenín môžeme pridať trocha horčicových semien, koliesko chrenu, mrky a iné. Ak chceme pripraviť huby s olejom, pridáme na dno pohára PL čerstvého jedlého oleja. Ak máme drobnú cibuľku – perlovku, pridáme ju celú v rozličnom množstve až do polovice pohára, takže pripravíme chutnú zmes húb s cibuľkou. Zloženie nálevu: l 8% octu (alebo 800 ml 10% octu) pridáme: 2 l vody., 100 g soli., 350 g cukru alebo 50 tabletiek sacharínu. Za studena alebo za tepla pripravený nálev dávkujeme do prázdneho pohára tak, aby zaberal ¼ jeho objemu, takže do pohára s obsahom 370 ml odmeriame 90 ml nálevu. Potom plníme huby tak, aby vrchná vrstva spolu s nálevom siahala si 10 mm od okraja pohára a v pohári s prídavkom jedlého oleja asi 15 mm. Ak pripravujeme huby s perlovkou, ktorej pridáme väčšie množstvo, musí byť zloženie nálevu iné. Na l octu pridáme 3 l vody (pomer 1:3) a až potom s nálevom zalievame cibuľku a huby. Sterilizácia pri teplote 80 až 85º C sterilizácia trvá 15 až 20 minút. Pri sledovaní teploty vnútri pohára má teplota dosiahnuť aspoň 75º C.

Žiadne komentáre: