23. 11. 2018

Základný nálev na zeleninu a huby

Na 7 dl fľašu – ½ dl ocot, 3 celé korenia, 3 nové korenia, 3 plátky cibule, 3 kolieska mrkvy, (ružičku karfiolu, feferónku) 3 sachariny, KL soľ., KL cukor, doliať studenou vodou a sterilizovať cca 15 minút podľa druhu zeleniny a húb.
Dávkovanie korenín a prísad do pohárov

Pred plnením uhoriek musíme na dno každého pohára vložiť koreniny a prísady, ktoré sú potrebné na ochutenie uhoriek, pretože uhorky samotné sú fádne. Druh a množstvo prísad závisí predovšetkým od chuti a zvyklostí. Uvádzané sú priemerné dávky najpotrebnejších korenín a prísad do pohára s obsahom 720 ml, pričom do iných obalov sa dávky podľa objemu pohárov úmerne zväčšia alebo zmenšia: zelený mladý kôpor – súkvetie alebo dva mladé výhonky., cibuľa strednej veľkosti – 1 až 2 plátky hrubé asi 3 mm., celé nové korenie – 6 až 8 ks., celé čierne korenie – 6 až 8 ks. Uvedené prísady dodávajú uhorkám po sterilizácii a po určitom čase skladovania lahodnú a korenistú chuť a vôňu. Okrem uvedených korenín môžeme do pohára s obsahom 720 ml pridať: horčicové semeno - 1/3 KL., klinček – ½ až kus., celá škorica – malý úlomok., bobkový list – menší list alebo jeho úlomok., surová mrkva – 1 až 2 plátky., feferónka – ½ až kus., chren – 2 až 4 plátky. Niekedy sa ešte pridáva dobre umytý višňový a hroznový list, cesnak, estragón, tymián a ďalšie aromatické koreniny a rastliny.
Príprava nálevu

Sladkokyslý nálev pripravujeme z vody, octu, soli a cukru alebo zo sacharínu. Koncentrácia jednotlivých látok závisí aj od množstva nálevu v pohári. Čím starostlivejšie uhorky ukladáme, tým viac sa ich do pohára zmestí. V tomto prípade sa spotrebuje málo nálevu, preto jeho koncentrácia musí byť vyššia. Primerané zloženie sladkokyslého nálevu, ktoré bude vyhovovať väčšine konzumentov. Môže sa použiť pre uhorky všetkých veľkostí naplnených do najrozličnejších pohárov.
Základná receptúra: na l 8% octu dáme 3 l vody, 100 g soli., 350 g cukru alebo 50 ks sacharínu, ak použijeme 10% ocot dáme na l octu 4 l vody 125 g soli, 420 g cukru alebo 60 ks sacharínu.
Všetky uvedené látky rozpúšťame v studenej alebo teplej vode za dôkladného miešania. Jednotlivé prísady vážime, vodu meriame a tablety sacharínu odpočítavame. Nálev pripravujeme v sklenenej, v nehrdzavejúcej, v smaltovanej alebo v plastickej nádobe. Ak si chceme pripraviť iné množstvo nálevu, pridáme jednotlivé látky úmerne k octu a dávky primerane zaokrúhlime.
Na prípravu 10 l nálevu spotrebujeme: 2,5 l 8% octu alebo 2 l 10% octu., 250 g soli., 0,8 – kg cukru alebo 125 až 140 ks tabletiek sacharínu a zvyšok do 10 l doplníme (necelých 7 l).
Koncentrovaný sladkokyslý nálev

Aj keď nespotrebovaný sladkokyslý nálev nezačne za 1 až 2 týždne kvasiť, je výhodnejšie si na začiatku sezóny do zásoby pripraviť koncentrovaný nálev, ktorý pred použitím iba zriedime studenou alebo teplou vodou. Pripravuje sa z octu a cukru, prípadne zo sacharínu, takže vydrží aj do nasledujúcej sezóny. Musí sa však dať do vhodného obalu, najlepšie do demižóna riadne označeného a hermeticky uzavretého. Okrem uhoriek môžeme koncentrovaný nálev použiť na prípravu skoro všetkých iných druhov sterilizovanej zeleniny.
Na l 8% octu (alebo 0,8 l 10% octu a 0,2 l vody) pridáme 150 g soli, 350 g cukru alebo 50 ks tabletiek sacharínu. V octe sa uvedené prísady ľahko rozpúšťajú za studena a podľa potreby si môžeme pripraviť akékoľvek množstvo podľa uvedeného základného predpisu. Na uhorky riedime tento nálev v pomere 1:3.
V koncentrovanom náleve môžeme vyluhovať koreniny, ktoré potom už nemusíme pridávať do uhoriek alebo do inej zeleniny. Do uvedeného koncentrovaného nálevu pripraveného z l 8% octu, alebo 0,8 l 10% a 0,2 l vody pridáme: 50 ks čierneho korenia celého alebo hrubo potlčeného t. j. si vrchovatú KL, 5 ks bobkového listu, 5 ks klinčekov, 2 – 3 úlomky škorice, 2 stredne veľké cibule ošúpané a pokrájané na plátky, zväzok mladého kôpru. Koncentrovaný korenený nálev najlepšie pripravíme v pohári s obsahom 3,5 l, kde sa vmestí nálev z 3 l 8% octu alebo 2,4 l 10% octu a 0,6 l vody. Koreniny musíme nechať macerovať najmenej mesiyc, ale aj dlhší čas. Pred použitím nálev precedíme a rozriedime vodou v pomere 1:3 alebo v inom pomere. Zvyšky korenín, ktoré zostali z nálevu, môžeme ešte vyluhovať vodou, z ktorej pripravujeme nálev. Pripravený koncentrovaný sladkokyslý nálev potom pri použití na sterilizované uhorky riedime vodou v pomere: 1 čiastka koncentrovaného nálevu : 3 čiastkam vody.
Sterilizácia uhoriek

Uhorky sterilizujeme podľa veľkosti pohárov a dĺžka sterilizácie závisí od sterilizačnej teploty. Sterilizujeme vo vodnom alebo parnom kúpeli, pričom čas sterilizácie je rozlične dlhý pre jednotlivé poháre.
Poháre do litra
Poháre 2 až 4 litrové
Sterilizujeme pri teplote 80º 15 minút,Sterilizujeme pri teplote 90º 10 minút,,Sterilizujeme pri teplote 100º 5 minút
Ak sledujeme teplotu vnútri pohára, musí teplota nálevu dosiahnuť najmenej 75º C, najlepšie okolo 78º C. Uvedené hodnoty platia pre sterilizáciu uhoriek, ktoré sa nechajú samovoľne chladnúť na vzduchu. Ak uhorky chladíme studenou vodou, predlžujeme čas sterilizácie asi o 1/3, takže teplota nálevu musí dosiahnuť najmenej 80º C

Žiadne komentáre: